joi, 31 ianuarie 2013

Sistemul scolar din Bayern, Germania

 Astazi am petrecut o zi la gradi impreuna cu Razvan.A fost o zi stabilita dinainte, o zi pentru fiecare parinte care vrea sa-si vada copilul in colectivitate. Am profitat de ziua asta ca sa vorbesc cu una din educatoare despre sistemul scolar de aici ca sa fac o comparatie cu sistemul din Romania. Ca sistemul din Ro se schimba de 2 ori pe an asta-i alta poveste, dar totusi sa am o idee despre ce si cum se intampla pe aici.
Mi-a explicat in felul urmator: (am avut si translator, ca sa fiu sigura ca pricep tot)

Clasele 1-4 sunt frecventate de toti copiii in acelasi mod.La clasa I intra copiii care au implinit 6 ani pana in septembrie.
Din clasa a 5 a scoala si copiii sunt impartiti in 3 categorii dupa cum urmeaza:
  • Cei mai inteligenti, mai destepti vor frecventa Gymnasium care e o scoala foarte grea (iar cea din zona Bayern e si cea ma buna dar si cea mai grea) si dureza din a 5 pana in a 12-a dupa care urmeaza facultatea.
  • Copiii obisnuiti, care nu sclipesc de inteligenta dar nici prosti nu sunt :D vor frecventa Realschule care dureaza din a 5-a pana intr-a 10 a, apoi vor face 2 ani de practica si  doar  apoi facultatea.
  • Mittelschule e pentru copiii foarte slabi la invatatura, copiii mai cum sa le zic eu mai cu grija, mai slab dotati mental. Scoala asta dureaza doar pana la clasa a 9 a fara a putea apoi frecventa nici o facultate.
 Copiii sunt impartiti intre aceste scoli in functie de notele pe care le primesc in primele 4 clase.
Note se dau doar din clasa a doua, in clasa intai notandu-i doar cu bulinute, fete zambitoare etc.
Engleza vor face din clasa a 3 a iar cei care vor merge la Gymnasium  din clasa a 5a vor mai avea de ales intre latina si franceza.
Din clasa a treia se face si inmultirea si impartirea.In clasa intai si a doua (cred) doar literele, sa citeasca sa socoteasca,sa cunoasca ceasu, despre mediu mult...
Am uitat sa mentionez aici notarea copiilor se face de la 1-6, nota 1 fiind cea mai buna  nota 6 fiind rea de tot si e primita foarte rar.

De la toamna Razvan va incepe vorcshule, un fel de grupa pregatitoare la noi. Vor face activitati  de gen de 2 ori pe sapt. In prima parte a programului vor face asocieri de cuvinte si tot felul de jocuri cu cuvinte, apoi  vor trebui sa invete si sa recunoasca prima litera dintr-un cuvant scris sau numai auzit, asta nu stiu exact(cunoastem deja ). Vor invata de asemenea impartirea cuvintelor in silabe( si asta, drept ca in romana nu in germ da totusi avem idee). Apoi in partea a doua a programului vor invata numerele de la 1-10, comparatii intre ele, care e mai mic, care mai mare, multimi, chestii de astea.(si  astea Razvan le stie deja, hihi) Vor avea si teme pentru acasa tocmai in ideea de a-i obisnui cu programul scolar.
Tot din toamna, copiii de vorschule care sunt din alta tara incep un curs de limba germana.Pt asta parintii vor trebui de 2 ori pe saptamana sa-i purtam de la gradi la o scoala(unde se tine cursul) si de la scoala iar la gradi.O harababura numai pentru ca profesorul nu vrea sa se plimbe.

Cam asta ar fi ce mi-a spus doamna despre sistemul de aici.

Cu impartirea asta nu stiu ce sa zic, le cam pune eticheta copiilor...dar daca stai sa te gandesti putin parca nici asa nu-i bine ca doi trei copii mai slabi sa traga toata clasa dupa ei. In rest sistemul imi place, nu-i rau asa vazut din afara acuma sa vedem daca ne decidem sa ramanem in Germania daca ne va mai place si cand vom intra si noi in hora.


Un comentariu:

Ceska777 spunea...

Poti ajunge sa faci facultatea pe cai mai ocolite.... dupa mittelschule sau realschule. Mai faci o practica, inveti o profesie, echivalezi cu Bacul (Abi). Faci fachhochschule, mergi la Universitate.... Exista variante....